Salı, Ekim 12, 2010

karadağlar ve bir romanı uyarlamak




Bir uyarlama çekiliyormuş -dizi olarak- diğer türlüsü olmaz tabii, kazandırmaz. İlk önce karabulutlar, karabulut, karadağlılar vs. gibi isimler arasında kararsız kalınsa da "Karadağlar" ismiyle bir komediden az da olsa dönülmüş. "Kara" illaki korunarak! devamı türkleştirilmiş bir dosto dizisi geliyor ekranlara, hayırlı uğurlu olsun! Bu konuyu uzatmaya, çok fazla laf söylemeye gerek yok, bir romana dokunuyorsanız eğer, bu işi eli yüzü düzgün bir şekilde yapacağınıza emin olmalısınız. Evet, konuşmak için daha çok erken, yayınlanmaya başlamadı bile, fakat fragmanlar yetiyor şaşırmak ve üzülmek için. Dindar Alyoşa'nın, bir kadınla "kız yapma, çok günah!" cilveleşmesi, Smerdyakov'un Ahmet Rıfat Şungar (hiç saf ve sarsak görünmüyor bu çocuk, cast önemlidir!) tarafından canlandırılması, İvan'ın sadece takım elbise ve ceketle temsil edilmesi, Gruşenka'yı oynayan kişinin çok yetenekli! bir manken olması ve dekolte ile işi idare etmesi (Gruşenka ciddi ciddi babadan nefret ediyor muydu allah aşkına, bilen söylesin? Ben hiç öyle kesin bir nefret hatırlamıyorum.), vs. vs.  bunlar ilk elden aklıma gelenler. Şeytanla konuşma ve romanın asıl meselesi olan "inanç" sorununa hiç girmiyorum bile, aklım almıyor bu kadar sündürülecek ve tv. izleyicisine hitap edecek bir dizinin böyle replikler barındıracağını. Sağlam bir uyarlama yapılmak isteniyorsa, hele de dizi olarak, sınırlı ve önceden belirlenmiş bölüm sayısıyla romandan sapmayan senaryo kullanılmalı. Neden mi, çünkü, o roman mirî malı değildir, oradan buradan aşıramazsınız. Sevdiğin bölümü alıp, sevmediğin kısmı çıkarmak yerine basit ve özgün bir dizi senaryosu yazmak daha ahlaklıdır.

Ve, ekşi yorumu.

Romanın güzel bir uyarlaması için Çek yönetmen Petr Zelenka'nın filmi seyredilebilir. Hem romanın içinde hem de tuhaf bir şekilde dışında. Eline sağlık yönetmenin, sağlam bir film yapmış.




2 yorum:

Roquentin dedi ki...

Katerina İvanovva kitaptaki karakteri aşırı derecede güzel. Hatta mahkemeye girdiği vakit güzelliği herkesinin dikkatini çekiyor. Ama bu konuda oyuncu seçimi kötü, oynayan kişiyi tanımıyorum iyi oyuncu olabilir ama Katerina karakterini oynayacak kadar güzel değil maalesef.

İvan Karamazov gibi bir nihilistte Allahın izniyle okulu bitirdim dedirtmek de pek güzel olmamış.

Annesinin ağladığını hatırlayan İvan değil Alyoşaydı diye hatırlıyorum.

Alyoşaya tecavüz(!) sahnesi gereksizdi hacı. Hem Alyoşanın Liza sı vardı ne oldu ona? Liza'da bir kere fakir değildi. Mal mülk düşkünlüğünden çok sadist mazoşist duygulanımlar yaşıyan nevrotik biriydi.

Gruşenkanın özel bir kin beslediği yoktu eğlenmek için oynuyordu ikisiylede. İntikam Ezelle birlikte popüler oldu herhalde.

Dimitri Fyodor, Smerdyakov karakteri oturmuş ama, İvan konusunda şüphelerim var.İvanı gerçekten yansıtacak kadar cesur olaamzlar İvan çok aykırı bir karakter.

justine dedi ki...

Roquentin,
Katerina'nın güzelliğine pek takılmadım ben, bilirsin güzellik göreli bir kavram. Dosto güzel diye tanımlıyor karakteri, ama belki bana güzel gelmeyecek bir görüntüyü anlatıyor adam, nereden bileceğiz:) (Tabii oynayan Erdal Özyağcılar'ın kızı, dillere destan bir güzelliği yok evet ama bence olmuş.)
İvan'a söylettikleri lafı iyi ki duymadım! "Allahın izniyle okulu bitirdim" mi? Hah ha, senaristler iyi kafa yapıyor sanırım bizimle:)
Ben diziyi izlemedim adamakıllı, fakat İvan için en kötü oyuncu seçimi diyebilirim. Diğerleri bir yere kadar tamam (Dimitri gerçekten en sağlamı, yakışmış oyuncuya o rol.)ama İvan ne o öyle! Süt dökmüş kuzu gibi duruyordu babasının yanında gördüğüm her karede, evet baba, tabii baba filan. Olmamış kısaca, net söylüyorum berbat bir casting.
Of daha Alyoşa'nın Liza'sı vardı değil mi? Dizide evlendirmişler ha, vay ki ne vay!:))

Dediğin her şeye katılıyorum, olmamış demeyi çok sevmem ama olmamış bir proje bu, başından belliydi hem de.
Dostoyevski'ye dokunmak kolay değildir, bilmiyorlar.